Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО

С решение на Министерски съвет, имот публична държавна собственост, е отнет поради отпаднала необходимост от Министерство на отбраната. Имотът край село Бояново, община Елхово се предоставя за управление на областен управител на област Ямбол.

 

Областният управител на област Ямбол организира среща с представителите на национално представителните работодателски организации за област Ямбол във връзка с разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование, където се  предвижда създаване на Обществени съвети към всяка детска градина и всяко училище.

Общественият съвет е орган за подпомагане на развитието на детската градина и училището и за граждански контрол на управлението им. В състава на обществения съвет на училище, което извършва обучение за придобиване на професионална квалификация, се включва и представител на работодателите. Съгласно чл. 4, ал.5 от Правилника за създаването, устройството и дейността на обществените съвети в училищата, в които се извършва обучение за придобиване на професионална квалификация, представителят се определя от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите.

Национално представителните работодателски организации, които се включиха в разговорите при областен управител. Са Ямболска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал, Индустриална стопанска асоциация, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Работодателските организации ще предложат свои членове за участие в обществените съвети на тринадесет професионални гимназии и училища в област Ямбол с паралелки за професионална квалификация.

Дейността на обществените съвети е свързана с одобряване стратегията за развитие на съответното училище, с участие в работата на педагогическия съвет. Също така ще предлагат политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес, ще дават становище за разпределяне на бюджета по дейности, както и за отчета за изпълнението му и др.

 

Процеcът на обновяване и саниране на жилищни сгради в област Ямбол е  в ход и се реализира успешно. В четири от петте общини в областта, които са допустими по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради /НПЕЕМЖС/, се санира безвъзмездно със средства от държавата. В община Елхово процесът на саниране на 6 панелни блока е в напреднала фаза, в Болярово също 3 многофамилни блока се реновират в цялостно нова визия. В община Ямбол строителните работи стартираха от ж.к. „Хале“, където са едни от общо 15-те жилищни блока, за които са минали процедурите по избор на изпълнител и са сключени договори с фирмите, които ще осъществяват строителните дейности. В община Стралджа за петте жилищни блока са извършени обследванията и текат процедурите по избор на изпълнител.

Към този момент за областта има регистрирани 78 сдружения на собственици, 61 одобрени заявления за финансова помощ и 39 сключени тристранни договори между българската банка за развитие, областен управител и община за целево финансиране по НПЕЕМЖС. За 38 сгради имаме стартирали дейности, като техническо обследване, обследване енергийна ефективност и строително ремонтни работи.


преди санирането


готова част от блока в Елхово

Последна промяна (Вторник, 25 Октомври 2016 09:32)

продължава>

 

Уважаеми кметове на общини от област Ямбол,

Поздравявам ви с Деня на българската община – 12 октомври!

Празникът е повод да изразя своето уважение и подкрепа за местното самоуправление, да се обърна към всички кметове и общински съветници, които работят в полза за развитието на общините Ямбол, Елхово, Стралджа, “Тунджа“ и Болярово.

На всички вас желая здраве, лично щастие и енергия за нови професионални успехи, воля за активно  гражданско  участие в процесите на управление на местно  ниво! Желае ви неотслабващо дръзновение по трудния път към постигане на европейските стандарти на местно самоуправление!

В този път обща е целта ни за популяризиране дейността на местната власт, постигане по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, стимулиране на по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Пожелавам ви сили и политическа отговорност, за приемане на новите предизвикателства на времето, стоящи пред нас!

Благодаря на всички вас, които всеки ден търсите решения на проблемите на гражданите на област Ямбол!

Честит празник!

 

ДИМИТЪР ИВАНОВ

Областен управител на област Ямбол

 

Последна промяна (Сряда, 12 Октомври 2016 09:03)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Анкета
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Кой e тук?
В момента има 72 посетителя в сайта