Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО Връзки с обществеността Новините На 10 май стартира кампанията "Да изчистим България заедно"

За пета поредна година bTV Media Group, неправителствени организации и институции организиратона почистване. През 2015 г. събитието е под наслов "Да изчистим България заедно".

Петото издание на инициативата включва организиране на 5 еднодневни акции за почистване на най-уязвимите зони – градска среда, места за отдих и спорт, детски площадки, природни паркове ...

За първи път инициативата в България се провежда в подкрепа на две международни кампании – Let’s Clean Europe на Европейската комисия и Глобалното гражданско движение Let’s Do It World.

През 2015 година акциите за почистване ще стратират на 10 май - Европейски ден за почистване. Гражданите могат да започнат участието си в кампанията, като почистят около домовете си, междублокови пространства или на специално оказани места от съответните общински институции.

На 17 май – Международен ден на спорта ще обединим усилията си за почистване на зони за спорт и отдих, разположени в близост до населените места. Това могат да бъдат всички места за масов спорт и развлечение – спортни площадки, стадиони, екопътеки и др.

На 31 май (в навечерието на 1 юни – Международен ден на децата),  ще се почистват местата, на които играят децата ни – детските площадки.

На 7 юни ще можем да се включим в почистване на Националните и природни паркове, които обикновено обхващат територии в по-високата част на планините и изискват по-стабилни климатични условия за организиране на почистването.

На 27 юни се планира най-мащабната акция за почистване на р. Дунав в Европа. Тя ще стартира по инициатива на доброволчески организации, участващи в световното движение „Let’s Do It’’. Акцията се провежда в навечерието на Международния ден на Дунав – 29 юни, в нея ще се включат всички Европейски държави, разположени по поречието на Дунав като организират доброволчески акции за почистване. Тази година за първи път България попада във фокуса на обединена международна доброволческа активност на гражданското движение – ‘’Let’s Do It’’.

Основен логистичен партньор на проекта е Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда. Ежегодно дейностите по осигуряване на чували, ръкавици, транспорт и депониране на отпадъците се обезпечава със средства от бюджета на МОСВ. Материалите се предоставят директно на общините, участващи в кампанията.

 

 

 

Последна промяна (Петък, 08 Май 2015 09:04)